Kom weer in contact, met jezelf én anderen.

Kom weer in contact, met jezelf én anderen.

Haptonomie draait om iets heel natuurlijks: je gevoel. Haptonomie en haptotherapie helpen je bij het leren (er)kennen van je gevoelens. Op die manier kom je weer in contact met jezelf en kan je in het contact met anderen ook jezelf blijven voelen en zijn.

Haptonomie en haptotherapie helpen je dus bij het leren (er)kennen van gevoelens; om (weer) in contact te komen met jezelf en je in contact met anderen ook jezelf te blijven voelen en zijn. Dit is niet altijd eenvoudig in de huidige maatschappij, waarin we worden geboren als voelers, maar tot denkers worden gemaakt. Het een plek geven aan onze gevoelens is daarbij niet vanzelfsprekend. In mijn praktijk help ik je meer met je gevoel bezig te zijn en hier vertrouwd mee te raken.

Haptotherapie helpt je bij verschillende klachten die kunnen ontstaan doordat je het contact met je gevoel verloren bent. Een oorzaak van klachten kan zijn dat gevoelens en gedachten niet in overeenstemming zijn met het leven dat je leidt. Je lichaam onthoudt positieve en negatieve ervaringen en reageert hier op een bepaalde manier op. Soms is dat goed, soms kan dat je belemmeren.

Wanneer naar een haptotherapeut?

Je kunt met allerlei klachten terecht, bijvoorbeeld problemen in relaties, problemen met intimiteit en nabijheid, stress en burn-out, problemen met accepteren of verwerken van verlies, trauma, ziekte of handicap of lichamelijke klachten met een psychosomatische oorzaak. Maar ook als je tegen andere dingen aanloopt, waarbij je de behoefte hebt om hulp te kunnen inzetten kijk ik graag samen het jou of ik iets voor je kan betekenen.

Zit je niet lekker in je vel, heb je een negatief zelfbeeld, moeite met aangeven van grenzen of het herkennen van gevoelens? Merk je dat dingen je steeds overkomen, reageer je steeds op bepaalde manieren of wil je werken aan je persoonlijke groei? Dan kan haptotherapie jou helpen om je (weer) jezelf te voelen en je laten voelen wanneer je blokkeert of jezelf tegenhoudt. Vanuit die vrijheid kun je weer je eigen leven gaan (be)leven.

Hoe ga ik te werk?

Haptotherapie is een ervaringsgerichte therapie. We maken gebruik van gesprekken gecombineerd met aanrakingen op de behandelbank en ervaringsgerichte oefeningen. Daarbij is leidend wat voor jouw ontwikkelingsproces passend is in de richting die je zelf op wenst te gaan.

Het belang van aanrakingen en geraakt worden

Voelen en contact maken is belangrijk voor je ontwikkeling. Kijk maar naar kinderen die zonder liefde opgroeien. Aanraken is de meest directe vorm van contact. Het is een natuurlijk instinct. Als een kind huilt, wiegt de moeder het of streelt het. Als iemand verdrietig is, slaan we een arm om diegene heen. Als je blij bent iemand te zien, geef je een hand, een kus of een knuffel. Het is niet alleen natuurlijk, maar ook noodzakelijk. Als een kind te weinig wordt aangeraakt, kan dat de ontwikkeling verstoren. Ook voor volwassenen blijft het belangrijk. De haptotherapie baseert zich op de menswetenschap Haptonomie: een wetenschap die de fenomenen in het menselijk contact bestudeert en beschrijft.

Wat doet het voor je?

Onze sessies kunnen je helpen je eigenheid te ontwikkelen of terug te krijgen. Hoe je reageert op aanraking en geraakt worden – zowel fysiek als gevoelsmatig – geeft inzicht. We noemen dat ook dat het een beroep doet op het innerlijk weten. Mijn intentie is dat je naar huis gaat met een gevoel van basisveiligheid, vertrouwen en eigenheid. Zodat je je leven leeft, zoals dat klopt voor jou. Zowel voor jezelf als in contact met je omgeving.

“Wanneer woorden te kort schieten of alles al gezegd is, is een aanraking veelzeggend.”

“Wanneer woorden te kort schieten of alles al gezegd is, is een aanraking veelzeggend.”